جنين انسان، پس از گذشت بیست هفته از تشكيل نطفه مىتواند صداهاى خارج و موسيقى را بشنود. تحقيقات به عمل آمده نشان مىدهد آنها مى توانند آن چه را كه در محيط رحم مادرشان مى شنوند، پس از دوازده ماه از تولد به خاطر آورند و در برابر آن واكنش نشان دهند.
دكتر الكساندر لامونت،Alexander lamont ، در سخنرانى خود درباره ی روانشناسى موسيقى در دانشگاه كله،Keele ، مى گويد: هميشه فكر مى كردم رحم مادر جاى بسيار شلوغ و پر تلاطمى است، ولى در حقيقت محيطى بسيار بسيار ساكت است. بنابراين كودك بايد قادر به شنيدن و احساس كردن صداى اطراف خود در خارج از رحم باشد!! البته قابل ذكر است كه منظور از شنيدن، واكنش و تاثيرى است كه صداها و فركانس بر روى جنين مىگذارد.
چه نوع موسيقى براى كودكان بهتر است؟
دكتر لامونت مىگويد: هر نوع موسيقى كه خودتان دوست داريد، قابل اجرا است و مى توانيد از آن نيز براى جنين و يا كودك خود استفاده كنيد، ولى ترجيحا آرامش بخش باشد. لازم به ذكر است، فركانسهاى بم و باس بهتر مى توانند در مايع درون رحم به حركت در آيند و براى جنين قابل شنيدن باشند.
موسيقى چه تاثيرى بر جنين مى گذارد؟
در آزمايشهاى انجام شده روى يك خوانندهی اُپرا به نام كاترين سنگلتن،Kathryn Singleton ، مشخص شد اُپرا ضربان قلب كودك را تغيير مى دهد و اين امر زمانى كه تناليته و ريتم موسيقى عوض مى شود، كاملا محسوس است. لذا استفاده از موسيقى هاى كلاسيك به خصوص موسيقى موتسارت تاثير بسزايى بر كودك و جنين دارد.
يك خواننده ی پاپ اعتقاد دارد موسيقى را كه در زمان باردارى همسرش براى پسرشان اجرا كرده است، ماهها بعد از فراغت همسر از زايمان بر فرزندشان تاثيرگذارده است. او مى گويد: قبل از آن كه پسرمان متولد شود، بارها از يك موسيقى مشخص استفاده كردم. بعدها زمانى كه كودكمان چهار ماهه شد، هنگامى كه گريه مى كرد، با گوش دادن وشنيدن اين آهنگ لبخند مىزد و ساكت مى شد.
دكتر لامونت عقيده دارد، اگر در سه ماه آخر باردارى از يك موسيقى مشخص - ترجيحا كلاسيك- براى جنين استفاده شود، او در يك سالگى با شنيدن آن واكنش نشان مى دهد و موسيقى را درك مى كند.
به عقيده كاترين سنگلتن، تاثير موسيقى كه كودك در رحم مادر خود بارها گوش مى دهد حتى بيش از دوازده ماه است. او مى گويد: زمانى كه در ماه پنجم باردارى خود بودم، در حال اجراى قطعه موسيقى اى بودم و فرزندم در تمام اين مدت اين قطعه را مى شنيده است. هنگامى كه كودكم پنج سال داشت بار ديگر اين قطعه را اجرا كردم و او به مدت سه ساعت بدون آن كه كوچكترين حركتى از خود نشان دهد يا خسته شود به اين اجرا گوش مى داد.
موسيقى حتى پس از تولد كودك و به خصوص تا قبل از سن هفت سالگى نيز تاثير بسيار زيادى در پرورش هوش و حافظه ی كودكان دارد. در سال ۱۹۹۳ دو فيزيكدان متخصص در امر پرورش و حافظه به نامهاى گوردون شاو (Gorden shaw) و فرانسيس رايچر (Frabcix Rauscher) به مدت ده دقيقه از ابتداى سونات نابغه ی بزرگ موسيقى كلاسيك ولفگانگ آمادئوس موتسارت را براى گروهى از دانشجويان دانشگاه كاليفرنيا اجرا كردند و نتيجهاى كه يافتند، افزايش موقتى حافظه ی آنها بود.
در رابطه با اين تاثير بايد بگوييم، والدين آمريكايى بر اين باورند كه براى افزايش هوش و حافظهی فرزندان از موسيقى هاى كلاسيك استفاده شود.
در سال ۱۹۹۸ در ايالت جورجياى آمريكا، دولتمردى به نام زل ميلر (Zell miller) جهت جمع آورى يك سی دی از آثار كلاسيك تحت عنوان «حافظهی فرزندان خود را با موسيقى بسازيد»، ۱۰۵ هزار پوند سرمايه گذارى كرد و به كليه ی نومادرانى كه در بيمارستانها درانتظار زايمان بودند و يا فارغ شده بودند، يك نسخه از اين سی دی را هديه كرد.
برخى از مردم به اين عقيده اند كه تنها با گوش دادن به موسيقى تاثيرى بر روى كودكان صورت نمى گيرد، بلكه بايد ساز مشخصى را آموخت. يك مادر انگليسى صاحب دو فرزند دختر مى گويد: پدر من در آمريكا تحصيل كرده و كتابهاى زيادى درباره ی روانشناسى كودكان خوانده است، او هميشه مى گفت: به موسيقى گوش كنيد، ولى بيشتر به موسيقى كلاسيك و از همه بيشتر به موسيقى موتسارت چه براى فرزندانتان چه براى خودتان و چه براى جنين!
دليل آن كه تاكيد بسيار زيادى بر موسيقى موتسارت به خصوص براى جنين شده است، آن است كه ريتم موسيقى او شصت بار در يك دقيقه است كه ضربان قلب كودك نيز با اين ريتم برابرى مى كند و بسيار شبيه و همگون است و به همين جهت موسيقى موتسارت تاثير بسيار زيادى برجنين و كودك مىگذارد.
همان طور كه قبلاً هم گفتيم، آرامش و موسيقى كلاسيك در روحيه ی كودك و جنين تاثير مثبت بيشترى دارد تا يك موسيقى پر تلاطم و خشن. اگر چه انواع مختلف موسيقى بر روى كودكان تاثير خاص خود را مى گذارد، در مورد ريتم موسيقى بايد بگوييم كه ما مىتوانيم از برخى از موسيقىهاى راك يا پاپ و يا جاز كه با ريتم كلاسيك همگام باشند نيز استفاده كنيم.
در مطالعه اى كه دكتر رايچر و همكارانش در آمريكا به عمل آوردند، نشان داده شده است كه درسهاى موسيقى و ارتباط دادن آنها با سازهاى گوناگون تاثير به سزايى در هوش كودكان خواهد گذاشت.
